دانشگاه فنی استانبول یا همان «İstanbul Teknik Üniversitesi» یک دانشگاه دولتی است که در سال ۱۷۷۳ میلادی توسط «سلطان مصطفی سوم» با نام «کالج سلطنتی مهندسی علوم دریایی» یا «devlet donanma muhendihanesi» در استانبول تأسیسشده است و به همین خاطر، شاید از نخستین دانشگاههای فنی دنیا به شمار برود. این مرکز علمی ابتدا برای کشتیسازی و بعدها برای تربیت نیروی دریایی به کار گرفته شد. حدوداً هفتادسال بعد، رشته معماری نیز در دستور کارش قرار گرفت و ازآنپس بهتدریج وارد بیشتر دانشهای فنی؛ مثل عمران، مکانیک و الکترونیک شد. علاوه بر اینها با راهاندازی دانشکده مدیریت عملاً وارد عرصه علوم اجتماعی هم شده است.
این دانشگاه نزدیک به ده هزار دانشجو و بیش از دو هزار استاد دارد؛ بدین ترتیب از دانشگاههای قدیمی و مهم و فعال ترکیه به شمار میرود. رتبه علمی دانشگاه در رتبهبندی مجله تایمز در میان دانشکدههای فنی جهان «QS Engineering/Technology» بین سالهای ۱۵- ۲۰۱۳ تا به ترتیب ۲۰۹، ۱۳۸ و ۱۷۳ بوده است. در آسیا این رتبهها در همان سالها به ترتیب ۳۸، ۲۴ و ۱۹ است. هماکنون طبق همین رتبهبندی (QS)، دانشگاه فنی استانبول در رتبه ۵۰۰ دانشگاههای برتر جهان قرار دارد و دانشگاه برتر در ترکیه در زمینه فنّاوری و مهندسی محسوب میشود.
- نماد دانشگاه یک «زنبور عسل » است که وجه انتخاب آن برای ما معلوم نشد.
- ریاست کنونی آن به عهده دکتر محمد شاهین است.
- وبگاه www.itu.edu.tr

پنج پردیس دانشگاه فنی استانبول

پردیس «تاشکیشلا» (taskisla) این پردیس در زمان امپراتوری عثمانی پادگان ارتش بوده است و در منطقه تاشکیشلای استانبول بناشده؛ ساختمان این دانشگاه یکی از مهمترین بناهای تاریخی استانبول محسوب میشود. این پردیس میزبان دانشکده معماری است.

پردیس «ماچکا»(macka) که پیشتر در مرکز شهر اداره پلیس استانبول محسوب میشد. اکنون میزبان دانشکده مدیریت، مدرسه زبانهای خارجه و کنسرتو موسیقی ترکیه است و نزدیک میدان تقسیمواقعشده است.

پردیس «توزلا» (tuzla) در منطقهای در حومه شهر استانبول به نام توزلا واقع است و مأموریت علمی نخستین دانشگاه؛ یعنی علوم دریای و کارگاههای کشتیسازی از آن اوست.

پردیس «گوموش سویو» (gumus suyu) که مهمترین مرکز تجارت و فرهنگی استانبول از قرن ۱۹ بوده است. نزدیک میدان تقسیم است و میزبان دانشکدهمهندسی مکانیک و نساجی.

پردیس «آیازآغا» (Ayazağa) در «ماسلاک» (maslak) پردیس اصلی است که در حومه استانبول است؛به مساحتی بالغ بر دو و نیم کیلومتر مربع. این پردیس مهمترین بخش دانشگاه از نظر ریاستی و رفاهی است؛ همچنین مؤسسه انرژی، «راکتور هستهای تریگا مارک ۲» و پارک فناوری «آری» ari techno police و مرکز رایانه ملی در آن جای دارد. دانشکدههای این پردیس: دانشکده کامپیوتر و انفورماتیک. دانشکده برق – الکترونیک. دانشکده علوم و ادبیات. دانشکده معماری دریایی و اقیانوس مهندسی. دانشکده مهندسی عمران. دانشکده شیمی و متالورژی.دانشکده معادن. دانشکده هوانوردی و فضانوردی
زبانآموزشی در این دانشگاه تلفیقی از زبان ترکی و انگلیسی است؛ البته دورههای کارشناسی ارشد و دکتری بیشتر به زبان انگلیسی برگزار میشود. پیشنیاز شرکت در رشتههای ارشد و دکترا داشتن حداقل امتیاز ۲۱۳ در آزمون تافل است.
ساختار این دانشگاه آمریکایی است و بخشهای آن مورد تأیید سازمانها و مؤسسات نظارت فنی امریکا است؛ خصوصاً «هیئت تأیید صلاحیت مهندسی و فناوری» ABET (Accreditation Board for Engineering and Technology) امریکا. دانشگاه فنی استانبول نخستین و تنها دانشگاه ترکیه است که موفق به اخذ این اعتبارنامه شده است؛ همچنین دانشکده معماری این دانشگاه مورد تأیید «انجمن اعتبار ملی معماری» امریکا NAAB (National Architectural Accrediting Board) و دانشکده دریایی آن مورد تأیید «سازمان بینالمللی دریایی» IMO (International Maritime Organization) است؛ به همین دلیل در برنامه تبادل دانشجو (آراسموس Erasmus) طیف گستردهای از گزینههای خود را برای دانشجویان فراهم میکند. اراسموس برنامه حمایتی جدید اتحادیه اروپا برای جوانان است برای جهانیتر و یکپارچهتر شدن ملتهای جهان. این برنامه همچنین فرصتهای همکاری و تبادل دانشجو با کشورهای همسایه، بهویژه درزمینه آموزش عالی و جوانان را افزایش میدهد.
برنامه تحصیلی دوگانه (UOLP) این دانشگاه در سال ۲۰۰۳ آغازشده است. دانشگاه فنی استانبول یکی از اولین دانشگاهها بود که این برنامهها را با دانشگاههای پیشرو و شریک دانشگاههای آمریکا آغاز کرد. امکانات ورزشی و فعالیتهای ورزشی این دانشگاه بسیار گسترده است؛ ازجمله استادیوم فوتبال، استادیوم والیبال و بسکتبال، استخر شنای روباز و دریاچهای که در پردیس اصلی واقع است.
دانشکدهها
- دانشکده مکانیک
- گروه مهندسی مکانیک
- گروهمهندسی ساخت و تولید
- دانشکده معماری
- گروه معماری
- گروه شهرسازی
- گروه طراحی صنعتی
- گروهمعماری داخلی
- گروه معماری فضای سبز
- دانشکده مهندسی عمران:
- گروهمهندسی عمران
- گروهژئودزی و نقشهبرداری
- گروه مهندسی محیط
- دانشکده شیمی و متالورژی
- گروه مهندسی شیمی
- گروهمهندسی متالورژی و مواد
- گروهمهندسی صنایع غذایی
- مهندسی زیستمحیطی (UOLP)
- دانشکده معدن
- گروه مهندسی معدن
- گروه مهندسی زمینشناسی
- گروه مهندسی نفت و گاز
- گروه مهندسی ژئوفیزیک
- دانشکده الکترونیک
- گروه مهندسی کامپیوتر
- گروهمهندسی الکترونیک
- گروهمهندسی کنترل سیستمها
- گروه مهندسی برق
- گروهمهندسی پزشکی
- گروه مهندسی علوم مخابراتی
- دانشکده علوم هوانوردی
- گروه مهندسی هوانوردی
- گروه مهندسی فضانوردی
- گروه مهندسی هواشناسی
- دانشکده علوم پایه
- گروه مهندسی ریاضی
- گروه مهندسی فیزیک
- گروه مهندسی ژنتیک
- گروهعلوم انسانی و اجتماعی
- دانشکده معماری دریایی
- گروه طراحی دریایی
- گروه مهندسی دریایی
- دانشکده نساجی
- طراح مد
- توسعه و مدیریت نساجی
- دانشکده دریایی
- مهندسی دریا
- مهندسی حملونقل دریایی و مدیریت
- فنآوریها و طراحی
- دانشکده مدیریت
- گروه مهندسی مدیریت
- گروه مهندسی صنایع
مؤسسات و مراکز پژوهشی
- مرکز پژوهش و آموزش مسکن
- مرکز مطالعات زنان در علوم، مهندسی و فناوری
- مرکز تحقیقات فناوری خودرو
- مرکز تحقیقات پردازش سیگنال Rf مخلوط
- مرکز تحقیقات پیشرفته نانو ساختار و فناوری نانو
- مدرسه زبانهای خارجی
- مدرسه هنرهای زیبا
- مدرسه آموزشوپرورش در ورزش
- کنسرتو دولتی موسیقی کلاسیک ترکیه
- موسسه تحقیقاتی پیشرفته موسیقی
- موسسه انرژی
- موسسه علم و فناوری
- موسسه علوم اجتماعی
- انستیتو کامپیوتر
- مؤسسات علوم زمینی اوراسیا
- مرکز تحقیقات بیوتکنولوژی؛ ژنتیک و زیستشناسی مولکولی (MOBGAM)
- پارک فناوری «آری» ari techno police
- مرکز ارتباطات ماهوارهای و سنجشازدور
- مرکز ملی محاسبات با کارایی بالا
- مرکز عالی Rotorcraft (ROTAM)
- مرکز آموزش و پژوهش مکاترونیک (MEAM)
- مرکز عالی برای مدیریت بحران
مرکز تحقیقات کاربردی علوم و فنّاوری مواد (ATARC